CVS

CVS: een complexere aandoening is bijna ondenkbaar. Verstrikt in die complexiteit, neig je naar behandeling van een onderdeel van CVS, zoals depressie of slaapstoornis, maar je komt al gauw tot de conclusie dat niets echt helpt. Symptomen zijn met recht symptomen; zij maken deel uit van CVS en zijn niet het hele ziektebeeld. In de strijd tegen CVS komt de epigenetica goed van pas. Als je ervaring hebt met CVS, weet je dat je zowel lichamelijk en emotioneel als op voedings- en leefstijlgebied moet aanpakken. Dat is precies wat de epigenetica doet.

CVS lichamelijk: herkenbaar?

Niet alleen ben je dodelijk vermoeid, kun je geen stap zetten zonder pijn of lamheid, je herstelt ook nog eens onwerkelijk langzaam van beweging. De hersenmist speelt je parten en concentreren kun je je ook al lang niet meer. ’s Nachts slaap je slecht, wordt moe weer wakker en overdag ben je gedeprimeerd.

CVS psychisch en emotioneel: herkenbaar?

CVS is het gevolg van een leven in het teken van zorg om een ander. Jij telt zelf niet mee. Als die anderen het maar naar hun zin hebben, vind jij het goed. Denk je. Niets is minder waar, want dan zou je je niet zo lamlendig voelen, nietwaar? CVS is het ultieme bewijs van het feit dat alles ertoe doet en dat niets jou onberoerd laat. Meer dan eens treft deze aandoening de zeer gevoelige mens.

Hoe pak je CVS aan?

  1. Eten en drinken

Voeding is de eerste en essentiële stap in dit genezingsproces. Om goed te kunnen eten en vooral ook drinken, bekijken we wat er anders kan in jouw voedingsgewoontes. Stap voor stap pas je de nieuwe gewoontes in je leven in. Laat je niet ontmoedigen doordat je nu van je oude gewoontes moet afstappen, want dit is nou juist het leukste: als je eenmaal op weg bent, wordt de behoefte aan het oude steeds kleiner en de moed om door te gaan groter.

  1. Supplementen

Er is een tekort aan vrijwel alle belangrijke stoffen, die aangevuld moeten worden. Specifiek zijn er enkele die extra aandacht verdienen. Daar zet je op in. Met een goed supplement in aanvulling op je voeding, geef je net een beetje extra kracht om de moed tot veranderen vol te houden.

  1. Ontspanning

Door de totale ontwrichting van de homeostase in het lichaam, kun je nog maar nauwelijks tot rust komen. Op weg naar gezondheid is het dan ook prettig bewust de rust op te zoeken. Lymfedrainage is een krachtige ondersteuning van alle lichaamsprocessen.

  1. Jij

Een wezenlijk onderdeel van het hardnekkige CVS is wel het feit dat je volmondig voor jezelf moet leren kiezen, je grenzen moet bepalen. Het draait nu om jou en niemand anders. Jij mag er zijn en wel nu eis jij je plek op.

  1. Stop

Het karakter van een CVS’er kenmerkt zich nog al eens door moeten; je moet van alles en je moet ook sporten, want dat is gezond. Verplicht bewegen is een obstakel in het genezingsproces. Daarom beweeg je alleen als je er echt zin in hebt en er energie voor hebt. Dat is in het begin zeer weinig, maar wordt gaandeweg steeds meer.